Short Story

Plavom telefonu, prvoj i najstarijoj liniji pomoći u Hrvatskoj, prijeti gašenje zbog nedostatka financijskih sredstva. Zbog toga se pokreće crowdfunding kampanja čiji je cilj sakupiti sredstva za nastavak rada što uključuje jednogodišnji rad Linije pomoći, savjetovališta Otvorena vrata i ostalih projekta koji djeluju u sklopu Udruge.

Hrvatska, Hrvatska

Plavi telefon – kampanja u izradi

0.00kn Pledged
0 Backers
Raised:
0.0%
Goal: 120,000.00kn
Minimum amount is kn Maximum amount is kn
kn
76 Campaigns | 0 Loved campaigns

Story

Plavi telefon je linija pomoći namijenjena djeci, mladima i odraslima, a prvi puta je zazvonila 2. rujna 1991. godine za vrijeme Domovinskog rata. Od tada do danas primljeno je preko 125 tisuća poziva i spašeno je na desetke života. Plavi telefon je to uspio uz pomoć od preko 600 volontera koji su bili svima dostupni čak 65 tisuća radnih sati. Također putem raznih projekata usluge Plavog telefona koristilo je preko 14 tisuća djece, ali i preko 3 tisuće roditelja, sve to potpuno besplatno.

Zbog povećanog broja poziva i izvanrednih okolnosti, pandemije virusa COVID-19 i nedavnog potresa u Zagrebu, radno vrijeme Linije pomoći je produženo na svih 7 dana u tjednu, od 9 do 20h. U skladu sa trenutnim potrebama u planu je i implementacija online sučelja putem kojeg će se korisnici moći javljati i putem SMS-a i Whatsappa.

Problemi koji se već neko vrijeme događaju u sektoru civilnog društva su nedostatak financija, zbog čega je Plavom telefonu početkom prvog tromjesečja 2020. godine prijetilo gašenje, ali se uz pomoć donacija i volontera cijela priča nastoji održati i dalje. Pribavljanje financijske podrške za funkcioniranje postaje sve teže dobiti od strane dosadašnjih izvora poput ministarstava ili Grada Zagreba, odnosno ona je nedostatna unatoč dugogodišnjoj prisutnosti i prepoznatljivosti Plavog telefona na nacionalnoj razini. Iz navedenih razloga u ponedjeljak 04.05.2020. se pokreće crowdfunding kampanja, a čiji je cilj prikupiti sredstva za jednogodišnji rad kako bi se Plavi telefon spasio od zatvaranja.

I zato je sada, nakon gotovo 30 godina kontinuiranog rada i nesebičnog pomaganja, Plavom telefonu potrebna pomoć kako bi nastavio sa radom i dalje nastavio besplatno pružati usluge korisnicima.