Short Story

https://www.youtube.com/watch?v=Zmr50YWW7-U

Jaja sretnih koka i tjestenina po domaćoj recepturi

U peradarniku imamo 350 kokoši nesilica u slobodnom uzgoju i jaja koja nose su zaista jaja ‘sretnih koka’. “Našim kokicama osiguravamo prehranu i boravak u uvjetima koji su najbliži prirodi pa se one slobodno kreću u modernom peradarniku, ali i oko njega, budući da na ispaši imaju obilje trave, pijeska, zemlje i svih ostalih bitnih i hranjivih tvari koje se nalaze u zemlji. Uživaju u blagodatima prirode kljucajući hranu iz netaknute prirode koja ih okružuje pa nisu pod stresom. Zbog toga jaja iz slobodnog uzgoja imaju vrlo kvalitetan nutritivni sastav, sadrže više omega-3 masnih kiselina od onih koje nesu kokice u skučenim kavezima ili iz ograničenog podnog uzgoja. Naša je namjera u bližoj budućnost povećati jato kokoš nesilica sa 350 na 1 500 s time da bi taj projekt aplicirali za EU fondove gdje nam je želja nabaviti moderan mobilni peradarnik koji bi bio poluautomatiziran za razliku od sadašnjeg gdje se sve radnje odvijaju ručno.

 

Osim proizvodnje jaja, iz slobodnog uzgoja sredinom 2019. godine pokrenuli smo sa partnerima proizvodnju tjestenine kojoj je karakteristika da je rađena prema domaćoj recepturi. “U 1 kg brašna stavljamo minimalno 6 kokošijih jaja iz slobodnog uzgoja tako da je naša tjestenina daleko kvalitetnija u odnosu na industrijsku, što svakoga dana potvrđuje sve više kupaca koji se, polako ali sigurno, navikavaju na naše proizvode.

 

Uz tradicionalni goranski crveni i bijeli, sade i vrlo zdravi plavi krumpir

Da bi zaokružili proizvodnju i istovremeno iskoristili gnojivo iz peradarnika, sade tradicionalni goranski krumpir, crveni i bijeli, a prošle godine su po prvi puta eksperimentalno posadili i određenu količinu plavog krumpira koji spada u kategoriju najzdravijih. Plava boja ovog krumpira potječe iz pigmenta antocijana iz skupine flavonoida. Antocijani su snažni antioksidansi koji vežu slobodne radikale, sprječavaju štetno djelovanje UV zračenja te imaju snažna antibakterijska svojstva. Plavi krumpir je okusom vrlo sličan običnom krumpiru, ali je puno zdraviji.

 

“Ovaj krumpir odličan je za probavu jer stimulira rad srca, jetre i krvnih žila. Izrazito je bogat bjelančevinama i vitaminima te se preporuča svim dobnim skupinama. Sadimo ga u zemlju koja je obrađena i obogaćena domaćim gnojem od kokoši nesilica i škotskih goveda koje uzgajamo na farmi u sklopu gospodarstva”, doznajemo.

Obrt Bitoraj

Ivan Butković

Gorski kotar, Hrvatska

Agroturizam

0.00kn Pledged
0 Backers
Raised:
0.0%
Goal: 210,000.00kn
Minimum amount is kn Maximum amount is kn
kn
76 Campaigns | 0 Loved campaigns

Story

https://www.youtube.com/watch?v=d7ob6jws2F8

Planinska regija Gorski kotar nalazi se zaleđu Jadranskog mora i grada Rijeke u Hrvatskoj.

Ovu regiju kolokvijalno zovu Zeleno srce Hrvatske iz razloga što je bogata šumom bjelogorice i crnogorice, nezagađenim poljoprivrednim površinama te čistim planinskim zrakom. Iako živim u jednom od najljepših djelova Hrvatske nažalost većina stanovništva razmišlja na način kako otići negdje gdj se bolje živi i više zarađuje za razliku od moje percepcije gdje se aktivno radi i pomalo razvija projekt agroturizma na obiteljskom gospodarstvu u mjestu Sunger gdje živim sa obitelji maloj planinskoj dolini okruženom bogatom florom i faunom.

Kroz razvoj agroturizma moja je namjera turistima ponuditi smještaj u ugodnoj seoskoj idili gdje se između ostalog proizvode razni poljoprivredni proizvodi i gdje imam manju farmu kokoši nesilica te nekoliko škotskih goveda koji će biti prava atrakcija za moje buduće goste. Da bi opstali u ovim surovim ruralnim krajevima gdje nažalost raspolažemo malim poljoprivrednim površinama prisiljeni smo se baviti sa više različitih djelatnosti tako da osim proizvodnje kokošijih jaja u slobodnom uzgoju proizvodimo crveni, bijeli i plavi krumpir.

U međuvremenu sam pokrenu izgradnju kuće za odmor u kojoj sam do sada uložio 1/3 vlastitih sredstava za izradu projektne dokumentacije, iskop zemljišta te betoniranje temelja i ploče.

Da bih završio kompletnu kuću za odmor i registrirao agroturizam kao treću gospodarsku djelatnost nedostaje mi još 30 000 eura koje sam prije svega potražio kod hrvatskih banaka koje su u međuvremenu postrožile  ili zaustavile kreditiranje poslovnih subjekata posebno nas malih poduzetnika tako da je dobivanje kredita postala nemoguća misija.

Teško mi je priznati, ali ovaj moj plan razvoja gospodarstva u smjeru agroturizma u vrijeme Covida-19 nailazi na niz neočekivanih poteškoća o kojima prije nisam razmišljao kao uostalom i većina ostalih malih poduzetnika u svijetu koji su se preko noći našli u nezavidnoj situaciji i svi se hvataju za slamku spasa bez obzira na kakva ona bila i od koga dolazila. U skladu s tim sam odlučio potražiti financijska sredstva kroz ovu kampanju pod nazivom Agroturizam.

Svima donatora koji uplate minimalni iznos od 150 eura kao poklon bon dajem vaučer za noćenje u budućoj kući za odmor koji će se nalaziti u neposrednoj blizini moje farme u sklopu koje će biti niz sadražaja te mogućnosti pasivnog i aktivnog odmora u mojem obiteljskom gospodarstvu. Ako se pojedini donatori odluče donirati višestruko veću količinu od predloženog minimalnog iznosa osigurat ćemo im vaučer za više noćenja u istoj protuvrijednosti uplaćenog iznosa. Ako takvi donatori eventualno nisu u mogućnosti sami iskoristiti svoje odmor u mojoj kući za odmor predlažemo da taj budući aranžman pokloni svojim bliskim rođacima, prijateljima ili poslovnim partnerima, o čemu nas moraju na vrijeme obavjestiti.

Na kraju želimo napomenuti da je naš geografski položaj privlačan i interesantan za provesti praznike u budućoj kući za odmor koji će biti u skladu sa autohtonom drvenom arhitekturom, a koji se nalazi vjerovali  na udaljenosti od Jadranskog mora na svega 30 minuta vožnje kao i od glavnog grada Hrvatske koji je udaljen  samo 90 minuta vožnje. To je naša komparativna pred nost pošto svaki dan možete primjerice tijekom ljeta otići kupati se na jadransko more i noćiti u svojoj kući za odmor u jednoj od najljepših planinskih regija Europe.

Osim toga regija Gorski kotar raspolaže sa bogatom kulturnom  i prirodnom  baštinom i  da biste je cjelokupnu upoznali morati ćete dolaziti više godina o ovaj prekrasan kraj Hrvatske.

U svakom slučaju ova oaza mira i tišine Vas zove, a Vi se pokušajte kroz Vašu donaciju odazvati za što Vam se unaprijed zahvaljujem i veselim našem budućem druženju.

S osobitim poštovanjem,

Investitor; Ivan Butković

Rewards

210,000.00kn
Gorski kotar
rujan, 2021
Estimated Delivery
0 backers
1 rewards left